Motiveret ansøgning til kvote 2: Alt hvad du skal vide!
Når du skal skrive en motiveret ansøgning til optagelse på Kvote 2 på dit drømmestudie, er det vigtigt, at du fatter dig kort, præcist og overskueligt. Det gør det nemmere for dem, der skal udvælge de bedste kandidater. Derved giver du samtidig dig selv de bedste chancer for at få fat i en af de relativt få kvote 2-pladser. Læs med, og få styr på alt, hvad du skal vide for at skrive den bedste motiverede ansøgning.
Rakte dit gennemsnit ikke til at komme ind på dit drømmestudie, giver kvote 2 dig mulighed for måske at komme ind alligevel. Men det er svært. For det er ofte kun 10 % af studiepladserne på en årgang, der afsættes til kvote 2-studerende. Samtidig er optagelsen sværere, fordi du bliver bedømt på mange flere parametre end bare dit karaktergennemsnit. Således kan relevant erhvervserfaring, stor viden om studiet og en klar målsætning med dit studievalg være med til at sikre dig en af de eftertragtede pladser.
Den svære kunst at skrive en motiveret ansøgning
Men det kræver, at du kan samle det hele i en såkaldt motiveret ansøgning. Den skal argumentere for, hvorfor udvælgelsesudvalget skal vælge dig frem for nogle af de mange andre håbefulde ansøgere.
Det gør den motiverede ansøgning til en af de vigtigste dokumenter, du nogensinde har skrevet. Så du må hellere gøre dig umage. Ikke kun med stavning og grammatik, men også med hvordan du formulerer og stiller din motiverede ansøgning op.
Start i god tid – og giv din ansøgning tid til at modne
Det allervigtigste er sådan set, at du får startet på at skrive din motiverede ansøgning i god tid før indsendelsesfristen. Derved kan du gå og eksperimentere med forskellige formuleringer og måder at sætte ansøgningen op på.
Fokus skal være at gøre den så klar og overskuelig som mulig. Og så let som mulig at skimme for den, der skal læse ansøgningen. For hvert enkelt medlem af optagelsesudvalget skal læse rigtig mange ansøgninger igennem.
Det gør du ved at bruge mange korte afsnit med mange korte sætninger i. Samt skrive det vigtigste først i den første sætning i hvert afsnit. Og så bruge de resterende sætninger i afsnittet til at uddybe og give baggrund.
Ved at bruge den første sætning som en slags overskrift for hvert afsnit bliver det supernemt for læseren at danne sig overblik ved at skimme teksten. Så kan de altid dykke dybere ned i de bagvedliggende oplysninger, når de først er blevet overbevist om, at du har de nødvendige forudsætninger.
Hold det kort og præcist – sigt efter én A4-side
Du kan med fordel også bruge punktopstillinger frem for at remse noget op med kommaer imellem i en lang sætning. Men pas på!
For samtidig må din motiverede ansøgning typisk ikke fylde mere end en enkelt A4-side. Sender du en ansøgning på mange sider, kommer den til at virke mere uoverkommelig. Samtidig risikerer du, at læseren overser vigtige detaljer – eller glemmer dem, fordi de stod på en af de foregående sider.
Det handler ikke om at stille med et alenlangt CV
Du må godt medsende et CV sammen med din motiverede ansøgning. Men selve den motiverede ansøgning må ikke få karakter af bare at være et CV.
I stedet skal ansøgningen fokusere på at uddybe den erhvervserfaring, der er relevant for studiet. Samt forklare og argumentere for, hvorfor og hvordan den er relevant. Altså hvad du har foretaget dig i de enkelte stillinger, som har relevans for din kommende uddannelse? Og hvad du har fået med dig derfra af fagligt relevante erfaringer?
Så kan den, som læser din ansøgning altid dykke ned i CV’et for at få detaljer om, hvornår og hvor længe du bestred de enkelte stillinger. Samt hvad du ellers har lavet.
Kom med konkrete, studierelevante eksempler
Kom med konkrete, studierelevante eksempler på arbejdsopgaver, du har løst i dine forskellige jobs. Eller som du har haft i dit foreningsliv eller andet frivilligt arbejde, som har relevans for det studie, du søger ind på.
At du havde en fancy titel på det pågældende job, betyder ingenting for dem, der skal vurdere din ansøgning. Det handler om, hvor meget relevant erfaring og faglig viden du har fået med dig derfra.
Husk også at have et mål med din uddannelse
Du bør også gerne lade skinne igennem, at du har sat dig ind i uddannelsens opbygning og ved noget om de emner, som I skal gennemgå på uddannelsen. Samt har en målsætning om at få et job inden for det fagområde, som uddannelsen omhandler.
Derved er optagelsesudvalget sikker på, at de får en dybt engageret studerende, der ikke dropper ud efter ganske få uger eller måneder. Og som ønsker sig en fremtidig karriere inden for fagområdet eller branchen.
Du skal være et sikkert valg, så din studieplads ikke ender med at gå til spilde. Så vis gerne, at du både har de nødvendige kvalifikationer og den nødvendige viden om, hvordan du studerer målrettet og får udnyttet de muligheder for at dygtiggøre dig, som uddannelsen tilbyder.
Kan du også komme til at rose det uddannelsessted, du søger ind ved, gør det heller ikke noget. For selvom udtagelsesudvalget er benhårde, går de også efter at finde dem, som vil gøre deres uddannelsessted ære – og som hædrer de værdier, som uddannelsesstedet står for.
Drop sludder og irrelevante informationer
Som sagt skal din motiverede ansøgning helst ikke være mere end på én A4-side. Så drop en alt for lang og høflig indledning og kom til sagen.
Vær også meget nøjeregnende med, hvad du har med af informationer om dig selv og det, du ellers har bedrevet. Spørg hele tiden dig selv, om det, du skriver, giver dig en bedre mulighed for at få en kvote 2-plads. Eller om det bare er noget, du nævner, fordi du vil lyde smart, dygtig eller speciel.
Så drop historien om, hvordan din farfar inspirerede dig til at blive det, du nu søger ind som, fordi han havde netop den uddannelse. Giv dem i stedet nogle hårdtslående argumenter i form af relevant erhvervserfaring, viden om uddannelsen og fagområdet, samt udvis modenhed, målrettethed og dine evner for at studere.
Så skal din motiverede ansøgning nok vække interesse.
Få hjælp til at skrive en motiveret ansøgning
Har du brug for hjælp til at skrive en motiveret ansøgning. Eller vil du gerne forberede dig bedst muligt på at komme ind på kvote 2 og de prøver, som der i nogle tilfælde også skal tages?
Så se vores udvalg af målrettede uddannelsesforløb inden for nogle af de mest ombejlede uddannelser i Danmark. Og forøg dine chancer for at komme ind på kvote 2.
Sidste år blev 60 % af deltagerne på vores målrettede uddannelsesforløb optaget på deres drømmeuddannelse på kvote 2.
Så med et uddannelsesforløb fra os får du de bedste chancer for at komme ind på netop dit drømmestudie i år.