Gå tilbage

Kvote 2 ansøgning: Sådan skriver du den perfekte motiverede ansøgning

Skal du til at søge ind på drømmestudiet og sidder og knokler med at skrive den motiverede ansøgning, der er altafgørende for, om du kommer ind? Synes du, det er svært at finde hoved og hale i, hvad det egentlig er, der er vigtigt, og hvad der skal undværes? Så foreslår jeg, at du læser med her, hvor vi samler alt, du skal vide, om at skrive en Kvote 2 ansøgning. 

Det er svært at finde rundt i Kvote 2 systemet. For ikke at sige nærmest umuligt. Til denne tese er Kvote 2 ansøgningen ingen undtagelse. På denne side har jeg prøvet at samle mine erfaringer om Kvote 2 for at give dig alt, du skal vide for at skrive en god Kvote 2 ansøgning. Hvis du ikke helt ved, hvorvidt du skal søge Kvote 2 eller ej, så er mit råd til dig: altid søg optagelse via Kvote 2, hvis du er usikker på, om du kan komme ind via Kvote 1. Sagen er nemlig den, at når du søger Kvote 2, bliver du automatisk også vurderet på dit gennemsnit - og derfor altså også Kvote 1. 

Forberedelsen

For dem af jer der allerede har fundet word-dokumentet frem og bare er klar til at skrive hovedløst om jeres interesser, skole og venner: Pak det bare væk igen. Det første, vi skal gøre, når vi skal skrive en god Kvote 2 ansøgning, er at forberede os.

Én af de vigtigste ting er nemlig, at du er velforberedt, så du ved, hvad du skal have skrevet om, når du engang er færdig med hele ansøgningen. 

Beslut dig for studie og universitet

For nogen kan den første stopklods være at vide, hvilket studie de gerne vil læse, og hvor det i så fald skal være. Derfor, hvis du er en af disse personer, er første step at finde ud af dette. Der findes et hav af måder, man kan gøre dette, og sider man kan bruge, og jeg vil anbefale, at man for eksempel kan gøre brug af FindStudie. Her får du listet en række uddannelser, som kan være interessante for dig at læse, på baggrund af de interesser man opgiver.

Undersøg kriterierne

Det første, der så skal gøres, når beslutningen, om hvilken linje du vil læse, er taget, er at undersøge, hvad det gældende universitet leder efter. Det nytter ikke noget at skrive side op og side ned om en rejse til Myanmar, hvis uddannelsesstedet er bedøvende ligeglade med det. På universiteternes hjemmeside kan du finde en beskrivelse af, hvad de lægger størst vægt på. F.eks. har Københavns Universitet 7 kriterier, som de eksplicit siger, at de bedømmer på - de ville altså være gode at berøre i din ansøgning, hvis du søger ind på KU. Det er desuden også typisk forskelligt fra uddannelse til uddannelse på universitet, hvad der lægges mest vægt på, så husk også at sætte dig ordentlig ind i dette og antag ikke bare, at alle kriterne er ens på uddannelser, selvom det er samme universitet. 

Nu vi snakker om kriterier, bør du også undersøge, om du lever op til de specifikke adgangskrav for uddannelsen, da der er ingen grund til at søge uddannelsen, hvis det viser sig, at du ikke lever op til adgangskravene. Det kan du ligeledes se på universitetets hjemmeside under den uddannelse, som du gerne vil læse. Eksempler på specifikke adgangskrav kan være:

  • Specifikke fag på A eller B niveau er påkrævet
  • Karakterkrav i nogle af de specifikke fag
  • Et vist karaktersnit er påkrævet, selvom det er via Kvote 2
     

Ligeledes er det væsentligt at undersøge, hvilke formelle krav der er til din ansøgning. Nogle steder må du for eksempel maks skrive én A4-side, hvorimod du andre steder gerne må skrive mere - derfor er det vigtigt, at du ved, hvor lang din motiverede ansøgning må være. 

Læs studieordningen

Det er vigtigt for dig at have en idé om - selvom du naturligvis ikke kan vide det 100% - hvad det er for en uddannelse, du søger ind på. Ikke nok med, at det er en god øvelse for at finde ud af, om det overhovedet er det, du vil, så hjælper det dig også gevaldigt i at skrive ansøgningen, fordi du kan relatere til de specifikke fag på uddannelsen og vise din i ansøgning, at du rent faktisk har sat dig ind i tingene. For eksempel vil du i din Kvote 2 ansøgning kunne skrive noget i form af: 

"De kompetencer, jeg har fået gennem mit arbejde som X i mit sabbatår, gør, at jeg kan bidrage proaktivt til faget Y på første semester."

Det kan være et rigtig godt indspark i din ansøgnig, men husk, at din erfaring gerne skal give mening i forhold til det fag, du sætter det i sammenhæng med. 

Tag til Kvote 2-workshops og Åbent Hus

Noget, som universiteterne sætter pris på - og som du kommer til at takke dig selv for - er at tage til begivenheder, som afholdes af universitet. Alle universiteter afholder Kvote 2 workshops, hvor du kan få unik feedback på din ansøgning og høre, hvad det er, de lægger vægt på. Desuden bør du også tage til Åbent Hus, da du både kan skrive om det i din ansøgning, men også få flere indisgter i, hvad studiet handler om. 

Forberedelse er alfa omega, når vi snakker Kvote 2 ansøgninger. Så snart du er velforberedt, er du klar til at påbegynde skriveprocessen med det rette udgangspunkt. Og selve skriveprocessen er det næste, vi skal kigge på. 

Skriveprocessen

Nu, hvor der er styr på forberedelsen, er det tid til at finde det word-dokument frem, som blev pakket væk tidligere. Vi skal nemlig i gang med den sjove del: at skrive selve ansøgningen. Det essentielle, når du skriver din ansøgning til Kvote 2, er, at du får vist, at du virkelig brænder for at læse på studiet. Det er nu, du skal udnytte, at du har forberedt dig godt, og at du har sat dig ordentligt ind i tingene, således du får skrevet den bedst mulige ansøgning.

Kom godt fra start

Når du skal skrive din Kvote 2 ansøgning, er det vigtigt, at du går i gang i god tid. Det tager længere tid at skrive en motiveret ansøgning, end man lige går og tror. Derfor er det en væsentlig del af en god Kvote 2 ansøgning, at du begynder i god tid. Du kan eventuelt starte med at lave en brainstorm over, hvorfor du synes, at uddannelsen er interessant, hvorfor du gerne vil læse den, og hvor den skal bringe dig karrieremæssigt. På denne måde ved du allerede fra start, hvad du skal komme ind på, og hvilke ting du har af erfaring, der måske kan blive koblet op på det. Når dette er gjort, kan du begynde at gå i krig med skriveprocessen og skrive første udkast af din ansøgning. Husk nu, at ansøgningen skal læses igennem og rettes til mange gange, inden det endelige udkast er i hus. 

Gør det konkret

Undervejs i skriveprocessen kan man meget nemt miste sporet og dermed komme til at skrive noget, der måske ikke er så væsentligt. Derfor er det en god idé at sikre sig, at man holder det konkret, så man undgår at spilde pladsen på ting, der i sidste ende ikke gør den store forskel for, hvorvidt man kommer ind eller ej. Derfor foreslår vi, at du følger nedenstående guidelines - eller i hvert fald tager dem til overvejelse: 

Lav en plan

Det kan være en super god idé at lave en plan over, hvad du gerne vil have med i din ansøgning, da det gør, at du holder dig til det, du gerne vil have med i din Kvote 2 ansøgning, og du formår derfor at holde ansøgningen konkret. Et godt tip er, at du laver nogle små underoverskrifter i dit dokument, der minder dig om, hvad du skal komme ind på i hvert afsnit. Således formår du at holde din Kvote 2 ansøgning kort og konkret, hvilket også er en vigtig egenskab, når man skriver en ansøgning. 

Indledning, midte og afslutning

Næste step, som også lægger sig op af at lave overskrifter i ansøgningen, er, at du sikrer dig, at du har en indledning, en midte og en afslutning. Hvis du fra start af danner dig et overblik over, hvad der skal være i hvert afsnit, så er du sikker på, at du får det hele med. I indledningen er det vigtigt at vække universitetets interesse, og det kan være en god idé lige at beskrive sig selv kort, og hvorfor man finder uddannelsen interessant. Du skal være start af være konkret med, hvilken linje det er, du søger.

I det efterfølgende afsnit, som er det, vi kalder midten, er det her, du virkelig har chancen for at skinne igennem. Det er hér, du skal sælge dig selv, hvorfor du skal studere på linjen, og hvorfor lige netop den linje har din interesse og er din store drøm. Du skal her trække tråde mellem uddannelsen og din erfaring. Hvis du kan koble erfaring direkte sammen med nogle af de fag, uddannelsen tilbyder, er det en god idé at gøre dette. Det viser nemlig også, at du har sat dig ind i uddannelsen, og du ved, hvad den har at tilbyde. Dermed har du ikke bare valgt den, fordi den har et flot navn eller lignende. 

I slutningen af ansøgningen er det tid til at binde det hele sammen. Det er her, du opsummerer, hvem du er, hvad du kan, og hvorfor du skal studere linjen. Du kan se det lidt som en konklusion på hele ansøgningen. 

Drop "en sludder-for-en-sladder"

Du har måske hørt en tidligere lærer sige det, når du skal lave en aflevering: "Drop nu at skrive en sludder-for-en-sladder". Og det samme gør sig faktisk gældende for en ansøgning. Fordi en god ansøgning indeholder nok til at give et præcist indblik i, hvem du er, men uden at være alt for lang. Med det mener vi, at det er vigtigt, at du ikke bare skriver en masse for at udfylde plads, fordi du tænker, at jo længere den er, jo bedre er den også. Det er nemlig helt forkert, og i en ansøgning gælder det, at kvalitet er over kvantitet. Det kan også ses fra universitetets side i det, at man mange steder kun må skrive én side. Det viser, at de ønsker korte og konkrete ansøgninger, hvor du på lidt plads viser, hvem du er. Det betyder altså også, at selvom du på andre universiteter har lov til at skrive f.eks. to sider, at du skal gøre dette. Du skal kun skrive så meget, at det stadig giver mening. Hvis du begynder at skrive lange ligegyldige sætninger, så kan du lige så godt cutte lidt i dem, så de bliver kortere og mere præcise. 

Drop floskler

Når du skriver din ansøgning, skal du naturligvis undervejs beskrive dig selv, og her kan det være nemt at gøre som alle andre og beskrive dig selv med det, der bliver kaldt floskler. Det er klart, at du skal beskrive dig selv, så godt som muligt, men prøv at gøre det lidt originalt. Den klassiske er at skrive: "Jeg er god til at holde mange bolde i luften". Det er måske den største klassiker, og det er noget, hvor læseren kan se lige igennem. Der er også mange, der har tendens til at skrive: "Jeg er god til at arbejde selvstændigt, såvel som i teams". Det er klart, at du ikke ønsker at afskrive dig selv, hvis der f.eks. er meget gruppearbejde, men prøv at holde det op med konkrete eksempler, hvor du måske et sted har arbejdet meget selvstændigt, hvorimod du et andet sted arbejdede meget i teams i stedet for. På den måde giver du det også lidt relevans, og du skriver det ikke bare for at skrive det. 

Læs igennem og skær til

Når du har skrevet ansøgningen, kan det sagtens være, at den er lidt for lang, og selvom det naturligvis ikke er optimalt, så er der ingen grund til at panikke. Nu er det nemlig tid til det sjove: du skal læse den igennem, og du skal skære fra. Det skal du ikke kun gøre én gang, nej, du skal læse den igennem så mange gange, at du næsten kan den udenad til sidst. Hver gang skal du lede efter steder, hvor du måske kan skrive sætningen om, gøre den mere konkret eller blot skære fra. Igen: tænk over, hvad du gerne vil præsentere, som du mener, er vigtige kvaliteter, du besidder. Og så tænk på, hvordan det stemmer overens med uddannelsen, du søger. Det er også en rigtig god idé lige at lade den ligge lidt, så du kigger på den med friske øjne. 

Sådan søger du

Når du har skrevet din ansøgning færdig, du har skåret den til, droppet flosklerne, og du mener, at den ikke kan gøres bedre, så er det tid til at sende den afsted, så universitetet kan se, hvorfor det lige netop er dig, der skal studere på deres universitet. Når du søger, søger du igennem det, der hedder "Den Koordinerede Tilmeldning". Alt, du skal gøre, er dog at besøge optagelse.dk, hvor du skal vælge "Søg videregående uddannelsen", hvorefter du logger ind med dit Nem-ID. Når du så er logget ind, skal du i toppen vælge "Uddannelsesvalg", hvor du kan vælge, hvilken uddannelse du gerne vil læse. Herefter skal du uploade relevante dokumenter, hvilket kan gøres under fanen "Bilag". Relevante dokumenter er din Kvote 2-ansøgning, men også dit CV, arbejdsgivererklæring, lønsedler fra tidligere arbejdspladser m.m. Slutteligt skal du afslutte ansøgningen, hvilket gøres under "Uddannelsesvalg" igen. Her trykker du "Godkend og underskriv". Når du har gjort det, har du sendt din ansøgning afsted til universitetet, og så er det bare at vente!